19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD, in pragul revoltei

PSD, in pragul revoltei

Presedintele PSD, Mircea Geoana, are probleme din ce in ce mai mari din cauza faptului ca i-a cerut lui Adrian Nastase sa-si dea demisia din functia de presedinte executiv al partidului. Tot mai multe voci considera ca PSD a luat-o pe o cale gresita.


Adrian Nastase are de dus o noua batalie, dupa cea legata de perchezitie. Presedintele PSD i-a cerut luni seara sa faca „un gest de demnitate si de curaj“ si sa renunte atât la functia de presedinte executiv al partidului, cât si la sefia Camerei Deputatilor.


„Avem nevoie cu totii de un gest de responsabilitate, trebuie sa mergem inainte si sunt convins ca va intelege ca nu este vorba de o singura persoana, ci este vorba de interesul mai larg al partidului“, a spus Geoana. Nastase nu s-a aratat insa dispus sa se sacrifice de dragul partidului si s-a prezentat ieri-seara in fata presedintilor organizatiilor judetene pentru a cere un vot de incredere din partea acestora.


„Chestiunea cu demisia este absolut aberanta, pentru ca demisia ti-o dai atunci când tu consideri ca este cazul sa faci un gest unilateral. Asa s-a intâmplat atunci când m-am autosuspendat ca presedinte executiv“, a replicat Adrian Nastase cererii presedintelui PSD. Miron Mitrea i-a sugerat si el lui Nastase „sa faca un pas inapoi“ drept cea mai buna solutie de relansare a carierei sale politice. Reuniunea liderilor de organizatii judetene de ieri a fost precedata de sedinta organizatiei de la Sectorul 1.


Nastase a inregistrat un prim esec: organizatia i-a retras sprijinul politic si pentru functia din partid, si pentru sefia Camerei. Decizia a fost adoptata prin vot secret cu o majoritate de 11 voturi din 15 exprimate. Seful filialei, Dan Tudorache, nu a exclus posibilitatea ca organizatia sa ia pe viitor in discutie si eventualele propuneri de excludere.


Nastase a afirmat ca Tudorache a actionat conform unui plan pus la cale de lideri ai partidului, cu participarea unui „strateg din strainatate“.


Nastase si Geoana se acuza reciproc


In schimb, Nastase a sustinut ca decizia finala asupra pozitiei sale in partid va trebui sa o ia presedintii de filiala, in timp ce deputatii social-democrati va trebui consultati in ceea ce priveste sefia Camerei Deputatilor. Fostul premier a contraatacat acuzându-l pe Geoana ca, de la alegerea sa in fruntea PSD, partidul a pierdut in sondaje 1.000.000 de potentiale voturi. In schimb, Geoana a declarat in avanpremiera sedintei cu liderii din filiale ca „avem obligatia sa luam masuri pentru a stopa acest declin care este real“. Inversând argumentul lui Nastase, Geoana a sugerat ca declinul PSD din sondaje este cauzat tocmai de liderii cu probleme de imagine din partid.


Geoana, amenintat cu un Congres extraordinar


Apropierea dintre grupari pâna acum adverse din PSD face iminenta convocarea unui Congres extraordinar. Discutiile din interiorul partidului pe tema situatiei lui Adrian Nastase risca sa se intoarca impotriva presedintelui Mircea Geoana. Tot mai multe voci din partid pun sub semnul intrebarii directia in care este condus partidul de actualul sau lider.


Atât apropiati ai lui Ion Iliescu, cât si suporteri ai lui Adrian Nastase cer public convocarea unui Congres menit sa relanseze partidul intr-un moment când imaginea PSD este in suferinta. Declaratia lui Geoana de luni seara prin care acesta i-a cerut lui Nastase sa demisioneze din functiile de presedinte executiv al PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor a amplificat tensiunile din partid.


Nastase si sustinatorii sai au iesit din defensiva si au cerut un nou Congres care sa aleaga o noua conducere, chiar fara actualul presedinte executiv in rândurile ei. Gruparea condusa de Ion Iliescu s-a raliat acestei pozitii, dornica sa plateasca niste polite mai vechi lui Mircea Geoana si „gruparii de la Cluj“.


Nastase si Iliescu, in aceeasi tabara


La numai câteva ore de la sugestia facuta de Geoana, Ion Iliescu a afirmat la un post de televiziune ca se impune organizarea unui Congres cel mai târziu in toamna care sa constituie „un soc“ si „o innoire radicala“ a conducerii. Conform spuselor sale, Iliescu nu este interesat de sefia PSD, acest partid având nevoie de conducatori tineri, dar nu lipsiti de experienta. „Iar ceilalti sa accepte sa devina consilieri“, a adaugat Iliescu, sugerând celor ce au probleme de imagine sa faca un pas inapoi. Desi i-a reprosat lui Nastase ca a transformat partidul intr-o anexa a guvernului in perioada 2000-2004, pozitia lui Iliescu este similara fostului premier.


Acesta a sustinut ca „un congres care sa valideze o echipa care sa nu aiba vulnerabilitati, o echipa care sa vina cu o strategie si cu un program si cu solutii ideologice, dar si practice pentru o guvernare credibila peste doi ani sau mai rapid ar reprezenta o varianta necesara“.


Vicepresedintele PSD, Nicolae Vacaroiu, a indicat luna octombrie ca data optima a preconizatului congres. Atmosfera din cadrul grupului deputatilor PSD era ieri tensionata. Victor Ponta i-a reprosat lui Geoana atât modul in care PSD face opozitie, cât si maniera in care dirijeaza problemele interne ale partidului. „Noi l-am ales pe Mircea Geoana sa faca reforma in partid si sa ne urce in sondaje, nu sa se certe cu Adrian Nastase. Ponta doreste ca la Congresul extraordinar sa nu mai candideze liderii cu probleme de imagine, precum Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc. Ideea a prins repede in rândurile sefilor de filiale.


Filialele sunt nemultumite de Geoana


Daca, luni, doar 11 se pronuntau pentru convocarea rapida a forului suprem in PSD, conform unor informatii neoficiale, numarul acestora crescuse la 23 inaintea inceperii sedintei de ieri la care organizatiile au fost invitate sa se pronunte asupra sprijinului pentru Nastase. Liderul social-democratilor botosaneni, Constantin Contac, n-a ezitat sa-l acuze pe Geoana de lasitate: „Este o lasitate din partea unora care ii cer demisia lui Adrian Nastase… Daca il inlaturam pe Nastase, se distruge partidul“. Acestuia i s-a alaturat presedintele PSD-Suceava, Gavrila Mirza: „S-a ajuns prea departe“. Pentru convocarea Congresului, este suficient ca 15 filiale sa-l considere necesar, prag pe care partizanii acestuia l-au depasit deja. Ramâne de vazut cât de consecventi vor fi.


Deocamdata, presedintele Geoana nu pare dispus sa dea curs cererii, acesta sustinând ca ar trebui convocat Congresul atunci când imaginea partidului se va imbunatati si va fi elaborata o oferta reala pentru electorat. „Acest subiect va fi dezbatut, dar nu cred ca este o chestiune iminenta de care are nevoie partidul in acest moment“, a opinat liderul pesedist. Dupa cum era de asteptat, in sprijinul lui au venit filialele ardelene. Astfel, Ilie Sârbu a catalogat ideea ca inoportuna: „Consider ca actualele structuri de conducere au suficiente instrumente statutare pentru a reusi sa restabileasca ordinea in PSD si sa depaseasca actuala criza“. Pentru Sârbu, prioritara este concentrarea pe activitatea de opozitie si sanctionarea erorilor comise de putere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS